Google vas prisiljava da se prijavite u Chrome - evo kako to zaustaviti

Ako ste jedan od milijuna koji koriste Googleov preglednik Chrome, vjerojatno primijetite neke suptilne (i ne baš suptilne) promjene u vašem pretraživanju.

U slučaju da još niste primijetili, kako bi proslavio svoju desetogodišnjicu, Google je nedavno ažurirao svoj popularni preglednik Chrome s verzijom 69.


prijevara o zaključavanju naslova

Chrome 69 dolazi s obnovljenim korisničkim sučeljem koje uključuje zaobljene jezičke, potpuno novu traku izbornika i ostale suptilne kozmetičke promjene temeljene na estetskom planu Material 2.






Ovo ažuriranje sa sobom donosi pregledan sustav upravljanja lozinkom i automatskim popunjavanjem i razne podešavanja pod kapuljačom čiji je cilj poboljšati sigurnost i ubrzati iskustvo pregledavanja.

No sigurnosni istraživači kritiziraju Googleovu odluku da prema Chromeu zadano zadrži poddomene 'www' i 'm' iz Chromove adrese. Kliknite ovdje kako biste naučili kako poništiti ovu promjenu.

No, kako se ispostavilo, ovo nije jedina promjena koja ima Chromeove korisnike privatnosti i sigurnosti. Čitajte dalje i reći ću vam o ovom malom detalju da se Google uvukao u Chrome 69 koji možda krši vašu privatnost.

Prisilne prijave na Chrome

Oduzimate li uvijek svoje Googleove usluge i Chrome preglednik aktivnosti odvojeno? Na primjer, mogu se dogoditi slučajevi kada želite provjeriti svoj Gmail račun bez nužne prijave u sami preglednik Chrome. Sve je na tebi.




Ova je razlika važna onima koji ne žele da se njihovi osobni podaci preglednika Chrome šalju na Googleove poslužitelje bez njihovog dopuštenja. U prošlosti, ako se ne prijavite u Chrome pomoću Google računa, vaše aktivnosti pregledavanja pohranjuju se samo lokalno na računalu koji koristite.

Zabavna činjenica: Google je osnovan 4. rujna 1998.

Pa, izgleda da se to pravilo promijenilo u Chromeu 69. Sada će se svaki put kada se prijavite i upotrebljavate Googleovu uslugu kao što su Gmail, Karte ili YouTube, automatski prijaviti i u preglednik Chrome koji koristite.,

Zagovornici privatnosti plaše se gadno jer ova 'prisiljena prijava' može zavarati korisnike koji ne sumnjaju u Chrome da predaju svoje osobne podatke pregledavanja bez da ih shvate.

U postu na blogu Mathew Green, profesor kriptografije na Sveučilištu John Hopkins, objasnio je da ova suptilna promjena ima 'ozbiljne posljedice na privatnost i povjerenje'.

'Od sada, svaki put kada se prijavite u Google entitet (na primjer, Gmail)' Chrome će se automatski automatskiprijavite preglednik na svoj Google računza vas ', upozorio je Green. 'To ćete učiniti bez da vas pitam ili čak izričito obavijestim. ”


postavke privatnosti gmaila




U Chromeu 69, jedini pokazatelj na koji ste prijavljeni je da se slika vašeg Google profila prikazuje u gornjem desnom kutu preglednika. Za Green je zabrinjavajuća promjena, jer to može značiti da Chrome automatski omogućava Googleovu značajku 'Sync' bez korisnikovog odobrenja.

U slučaju da niste znali, Google Sync je značajka koja automatski prenosi aktivnost vašeg preglednika, oznake, lozinke i druge podatke na Googleove poslužitelje kako biste im mogli pristupiti na više računala i naprava. To je sigurno, sigurno, ali neki se korisnici zbog brige o privatnosti odluče uopće ne uključiti.

'Bilo namjerno ili ne, efekt olakšava ljudima aktiviranje sinkronizacije bez da to znaju, ili misle da se već sinkroniziraju, pa nema dodatnih troškova za povećanje Googleovog pristupa njihovim podacima', napisao je Green u svom radu blog post.

Googleov odgovor

Da bi se pozabavili tim problemima, Chromeovi inženjeri pojasnili su da je ta promjena napravljena tako da jednostavno obavijesti korisnike da su prijavljeni u preglednik i da ni na koji način ne omogućuje Google Sync automatski.




U niti na Twitteru Chromeov inženjer Adrienne Porter Felt objasnio je da nova značajka ne znači da Chrome automatski šalje vašu povijest pregledavanja Googleu, a 'Sinkronizacija nije uključena ako je kasnije ne uključite.'

Felt je također napisao da je Chromeov razvojni tim napravio ovu promjenu kako bi 'spriječio iznenađenja u scenariju dijeljenog uređaja' gdje bi se ljudi ponekad odjavili iz Googleovog 'područja sadržaja', a da nisu shvatili da su i dalje prijavljeni u Chrome.


oprosti što imamo problema s određivanjem može li vaše računalo pokrenuti Windows 10

'Novo korisničko sučelje jasno vas podsjeća kad god ste prijavljeni na Google račun. Osim toga, sada se morate odjaviti samo na jednom mjestu prije nego što računalo podijelite s nekim drugim ', objasnio je Felt.




Također je pojasnila da aktiviranje Sync-a još uvijek zahtijeva dodatni ručni korak nakon prijave u Chrome. Samo prijava u Chrome to ne omogućava automatski.

To je pitanje povjerenja

Hmm, iz perspektive upotrebljivosti, ova nova promjena ima smisla; Kritičari ovog poteza kažu da bi to trebao biti jasnije priopćen korisnicima Chrome-a.




S nedavnom kontroverzom oko Googleove politike praćenja lokacije, ove neobjavljene promjene mogu umanjiti povjerenje korisnika u Google. Kao što je Green upozorio na svom blogu, 'povjerenje nije obnovljivi resurs'.

Felt je također potvrdio Pravila o privatnosti korisnika Chromea je ažurirano (nakon činjenice) kako bi odražavalo nove promjene.

Google je kroz godine uvijek izvrsno obavljao posao pridobijajući povjerenje korisnika, ali mijenja li se to? Pitanje sada postaje: 'Vjerujemo li Googleu?' Slušajte donji besplatni podcast Podrška za potrošačke tehnologije i saznajte više.

Kako onemogućiti prisilne prijave na Chrome

Ako ne želite ovu Chrome 69 automatsku prijavu, rado ćete znati da još uvijek postoji način za to.




Evo kako je onemogućite:

1. Otvorite preglednik Chrome, a zatim kopirajte i zalijepite ga na svoju adresnu traku:

chrome: // flags / # račun-dosljednost

2. PritisniteUnesi,

3. Vaš preglednik Chrome sada će prikazivati ​​stranicu na kojoj se prikazuje 'Dosljednost identiteta između preglednika i staklenke kolačićaPostavka.

4. Na padajućem okviru promijenite njegovu postavku na 'Onemogućeno. '


otklanjanje problema za epson et-4750

5. Chrome će vas zatražiti da ponovo pokrenete preglednik kako bi promjena stupila na snagu. Klikni na 'Ponovo pokrenite'Gumb za ponovno pokretanje Chromea kako bi promjene stupile na snagu.